×

Določanje spola tujim imenom


 • administrators


  Vprašanje:

  Mene zanima, kako bi lahko določili število in spol nogometni ekipi, ki se imenuje Albirex Niigata, kjer se dela poimenovanja ekipe ne ujemata. Albirex je moškega spola ednine, Niigata pa je ženskega.

  Niigata je ime mesta iz katerega ekipa prihaja. Bi lahko potem rekli, da je Albirex glavna beseda oz. osnova, kar bi potem pomenilo, da se pri podobnih imenih osredotočamo na prvo besedo in tako določimo število in spol?

  Kaj pa pri imenu ekipe, kot je Once Caldas, kjer je drugi del v množini? Na spletu sem zasledila, da pri podobnih imenih nekateri uporabljajo ... X so premagali ... nekateri pa ... X je premagal ...

  Odgovor:

  Po strukturi, ki jo navajate, je za ustrezno pregibanje (sklanjanje) imena Albirex Niigata treba vedeti, katera sestavina zveze je jedro. Po jedru (vi ga imenujete »glavna beseda«) se ravna celotna zveza.

  Slovenski pravopis 2001 v členih 843 id., kjer obravnava večbesedna poimenovanja, govori o:

  (1) ujemalnih zvezah, npr. Union Olimpija (trener Uniona Olimpije), Ljubljana Bežigrad

  (2) neujemalnih zvezah, npr. Zlatarne Celje.

  Pravopisna pravila bi bilo ustrezno dopolniti s pojasnilom, da se pri imenih, kjer druga sestavina izraža prostorsko umeščenost jedrne besede. Imena kot Zlatarne Celje, Tabor Sežana, Rudar Velenje, Triglav Predanovci … se v drugi sestavini ne sklanjajo.

  • V drugem srečanju med Plivo Lipovci in Triglavom Predanovci smo videli še eno rutinsko zmago domačih igralcev.

  Po prvi besedi se uravnava tudi skladenjsko okolje:

  • Zlatarne Celje so …
  • Tokrat je tudi Triglav Predanovci dosegel dve zmagi …

  Helena Dobrovoljc (februar 2015)