×

Kdo je »vodopivec« in kdo »Vodopivec«?


 • administrators


  Vprašanje:

  Prosim za odgovor glede zapisa besede Vodopivec ali vodopivec v naslednji stavčni zvezi: Vesel sem, da sem nekaj časa bil Vodopivec (mišljeno kot zborovodja tega PZ).

  Zapis sem popravila v vodopivec po meni znanem pravilu, da pripadnike strank, društev, organizacij ... pišemo z malo začetnico,  a mi to računalnik ves čas podčrtuje in tudi v vseh dostopnih člankih, pa tudi v knjižnih objavah je zapisano Vodopivci ... Kaj je torej prav?   **Odgovor:**
  Slovenski pravopis 2001 v členu 136 pri poimenovanjih za pripadnike gibanj, društev, podjetij ipd. predvideva pisanje z malo začetnico. Tu sta navedena tudi primera, ki sta najbližje _vodopivcu_ kot članu oz. zborovodju Primorskega akademskega zbora Vinko Vodopivec: _apezejevec_ in _tomšičevec_. V tem pomenu se torej piše samo z malo – _vodopivec_.

  Računalnik je res dober pomočnik pri pisanju in nas lahko opozori na marsikatero napako, vendar pa se za podrobnosti ne meni kaj dosti: če namesto praksa napišete praska, mu bo čisto vseeno, saj je zanj oboje prav. Kdaj drugič pa je preobčutljiv: priimek Vodopivec je pri njem med dovoljenimi oblikami, poimenovanje vodopivec pa zaradi preredko uporabljene male začetnice zaznava kot napako in ga podčrta. To naj vas ne zmede: če vas rdeča podčrtava preveč moti, si besedo vodopivec v programu Microsoft Word 2010 zapišite v vseh sklonskih oblikah in jih vnesite v seznam, ki je v tem programu dosegljiv takole: Pregled > Črkovanje in slovnica > Dodaj v slovar. Rdeče podčrtana beseda vodopivec bo potem pri vas le še preteklost.

  Peter Weiss (februar 2015)

  Preberite si še druge odgovore, ki se dotikajo problematike pisanja imen pripadnikov društev, podjetij ipd.: lioni ali lionsi, Ledinec ledincu ...